Just nu saknas provtagningspinnar för att Region Kalmar län ska kunna testa sin vårdpersonal i den utsträckning de önskar. Foto: Ole Berg-Rusten/ TT

Coronakurvan går uppåt i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet insjuknade i covid-19 i Kalmar län fortsätter att öka och kurvan fortsätter att peka uppåt.

– Vi ser en liten ökning över de senaste dagarna och veckorna. Min känsla är att det börjar ta lite fart, om än långsamt, säger smittskyddläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Vi följer inte Stockholms kurva utan vi är flera veckor efter, och vår kurva behöver heller inte se likadan ut, säger Lisa Labbé Sandelin.

Just nu ses trånga uteserveringar som den största risken för fortsatt smittspridning. Tillsammans med Länsstyrelsen och länets kommuner arbetar regionen för att rekommendationer och restriktioner ska efterlevas även där.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Några av länets restauranger har behövt anpassa sina verksamheter ytterligare för att säkerställa att restriktioner och rekommendationer om avstånd mellan gästerna verkligen efterföljs, efter anmärkningar från inspektörer.

– Det finns ett stort ansvar även på restaurangbesökarna. Sitt inte tätt och se till att håll avstånd, säger hon.

Fortsatt brist på provtagningsmateriel

Även sjukfrånvaron bland vårdpersonalen har ökat i regionen. Sjukvården har fått ökade resurser för att testa personal inom både sjukvården och äldrevården, och man hoppas snart kunna provta personal i större omfattning för att frisk personal ska kunna återgå till jobbet.

– Det är kärvt med provtagningar, just nu är det provtagningspinnar vi har brist på. Men det ska komma fler i slutet på veckan och läget där blir successivt bättre för att vi ska kunna testa fler, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

När det gäller Kronoberg sa smittskyddsläkare Christian Romin Blomqvist i onsdags att en snabb ökning av antalet coronafall befaras även i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet