Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kronoberg hoppas kunna börja vaccinera riskgrupper och vårdpersonal mot covid-19 i januari. Foto: Clary Kroon/SVT, och BIONTECH SE/HANDOUT /TT, och Region Kronoberg

Region Kronoberg om coronavaccinet – väntar på nationell samordning

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg hoppas komma igång med covidvaccinationen i mitten av januari. Men kronobergarna får fortsätta invänta besked då inga detaljer är spikade. 

Under fredagsförmiddagen höll Region Kronoberg en digital presskonferens om det rådande covidläget i regionen. Man pratade också om den stundande covidvaccinationen.

– Vi planerar för att påbörja vaccineringen i januari för riskgrupper och vårdpersonal. Riskgrupperna är ju 70+ och vissa medicinska tillstånd, säger primärvårds- och rehabchef Lena Andersson Nazzal.

Enligt Lena Andersson Nazzal kräver vaccinationen logistisk planering – ett arbete som nu pågår. Men mycket är fortfarande oklart.

– När, och hur det här kommer att gå till, är inte klart än. Men vi fortsätter planeringen och kommer informera framöver, säger hon.

”Ska vara lika i alla regioner”

Region Kronoberg planerar för att de ska få vaccin i mindre leveranser löpande. Något man har funderat över i Region Kalmar är hur man ska prioritera, och vilka inom riskgrupperna som ska få vaccinet först. I Region Kronoberg tror man att det kommer komma besked från det nationella hållet – utifrån hur mycket vaccin som delas ut.

– Det är en diskussion som pågår mycket nationellt beroende på hur mycket vaccin som man får in. Det ska vara lika oavsett i vilken region man bor i, säger smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.

I klippet hör du vad primärvårds- och rehabchef Lena Andersson Nazzal och smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist sa under presskonferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet