CSN om att gravida studenter hamnar i kläm: ”Vi beklagar verkligen”

Publicerad

CSN har gjort många corona-anpassningar av sitt regelverk under pandemin, men ingen för just gravida studenter som måste senarelägga sin praktik på grund av FHM:s restriktioner.

– Tråkigt att de faller mellan stolarna i olika regelverk, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.

SVT Nyheter Småland har berättat om sjuksköterskestudenten Hilda Dahlberg från Kalmar som blev av med sin rätt till CSN-lån när hon tvingades avstå från sin praktik eftersom gravida räknas riskgrupp under pandemin.

 – Tidigare infördes speciella regler för vilken rätt till till exempel sjukpenning arbetstagare som tillhör riskgrupper skulle få under pandemin. Vi från CSN svarade då att det var bra regler, men påpekade också att reglerna inte skulle gälla studerande, säger Joacim Strömblad.

Gravida studenter blir utan stöd

Enligt Socialstyrelsen löper gravida en högre risk att bli allvarligt sjuka och föda för tidigt om de insjuknar i covid-19. Gravida efter vecka 20 räknas därför som en riskgrupp och ska inte närvara på arbetsplatser, vilket drabbar studenter som Hilda Dahlberg som inte får göra sin praktik och därmed blir utan studiemedel.

– Som det ser ut just nu kan CSN tyvärr inte lämna ut studiemedel under den perioden då hon inte får lov att göra sin praktik, säger Joacim Strömblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.