Lucka i systemet – gravida studenten Hilda tvingas hem utan ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Hilda Dahlberg i Kalmar har hamnat mellan stolarna. Hon är gravid och måste senarelägga sin praktik på grund av cororna-restriktioner, vilket tvingar henne till ett studieuppehåll. Då ryker CSN-stödet, och som student har hon inte heller rätt till graviditetspenning.

– Det känns jättejobbigt, jag har två barn och ett hem att ta hand om och så står man här utan någon inkomst, säger Hilda Dahlberg.

Hilda Dahlberg läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar och tvingas att senarelägga sin slutpraktik på grund av corona-restriktioner.

Enligt Socialstyrelsen löper gravida en högre risk att bli allvarligt sjuka och föda för tidigt om de insjuknar i covid-19. Gravida efter vecka 20 räknas därför som en riskgrupp och ska inte närvara på arbetsplatser.

Gravida studenter hamnar i kläm

För Hilda Dahlberg betyder det att hon måste ta ett ofrivilligt studieuppehåll och blir då av med sitt CSN. Som student har hon inte heller rätt till graviditetspenning.

– På Försäkringskassan fick jag veta att det bara är arbetare som har rätt till graviditetspenning, inte studenter. Så det blev inget där heller, säger hon.

CSN har gjort olika corona-anpassningar av regelverket under pandemin men inte för gravida studenter som inte får komma ut på sin praktik.

– Vi tycker det är tråkigt att hon fallit mellan stolarna i olika regelverk, ett alternativ är att hon läser någon annan kort kurs under graviditeten, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.

Hilda hittade lösning till slut

– Jag ser ingen poäng med att belåna mig ännu mer för kurser jag inte behöver. Jag förstår restriktionerna men det är tråkigt att vi ofrivilligt hamnar i den här situationen. Man känner sig bortglömd, säger Hilda Dahlberg.

Hilda Dahlberg är tjänstledig för att studera och i hennes fall har hon nu till slut lyckats hitta ett sätt att få graviditetspenning från Försäkringskassan.

– Jag går tillbaka till min ordinarie tjänst och jobbar i några veckor tills jag är i vecka 20. På så sätt kan jag få ut graviditetspenning eftersom jag har tillräcklig sjukpenninggrundande inkomst från förr. Jag har verkligen tur att jag har ett ordinarie jobb att luta mig mot, säger Hilda Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.