Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Kjell Janneson har nu lagt fram åtalet efter dödsolyckan på Öland förra sommaren. Foto: SVT/Helmuth Petersson

Åklagaren: ”Visat en uppenbar likgiltighet för människors liv”

Uppdaterad
Publicerad

Den i dag 57-årige man som förra sommaren körde ihjäl en pojke och hans mamma i Färjestaden på Öland, uppger enligt åtalet att han lider av en sjukdom som gör att han hamnar i epilepsitillstånd, bland annat när han är stressad och kör bil. Genom att han ändå kört bil på Öland mitt i turistsäsongen menar åklagaren att han visat en ”en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”.

Mannen åtalas nu för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och grov vårdslöshet i trafik.

”Kan hamna i epilepsitillstånd”

Enligt stämningsansökan är det mannen själv som uppgett att han vid stress kan hamna i ett epilepsitillstånd. Därför menar åklagaren att han gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och varit likgiltig för andra människor liv när han ändå körde på Öland mitt under turistsäsongen då många människor är i rörelse. Enligt åtalet har mannen också sagt att han sedan flera år känt till att sjukdomen kan uppträda när han blir stressad och kör bil.

Åklagaren Kjell Janneson säger till SVT Nyheter Småland han anser det faktum att mannen inte före olyckan berättat för sin läkare om sin sjukdom tyder på att mannen förstått att han då inte skulle få lov att köra bil.

Ska ha kört i 80 på 30-väg

Enligt gärningsbeskrivningen ska mannen ha kört i minst 80 kilometer i timmen på en smal 30-väg. Målsägande är, förutom den familj där mamman och den ena sonen omkom, också den barnfamilj med barnvagn som han var mycket nära att köra på strax precis innan han körde in i den cyklande familjen.

Den åtalade mannen varken erkänner eller förnekar brott. Kjell Janneson säger att något annat straff än fängelse inte kan komma i fråga.

– Men exakt vad jag kommer att yrka på vill jag inte spekulera i nu, säger han till SVT.

Olyckan inträffade i juli 2020 men utredningen är alltså klar först nu. En av anledningarna till detta är enligt åklagaren Kjell Janneson att försvaret ville att mannens sjukdomstillstånd skulle utredas ytterligare. Under hösten i fjol tog undersökningen av olycksbilen också lång tid.

SVT Nyheter Småland har sökt den misstänktes advokat både via sms och telefon, hittills utan resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan går vi igenom omständigheterna kring dödsolyckan på Öland på 60 sekunder. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet