Det är oklart om några känsliga uppgifter läckt efter IT-attacken. Foto: SVT

Dagen efter – så påverkas Kalmar kommun av ryska it-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun utsattes för en it-attack under tisdagsmorgonen. Dagen efter har attacken fortfarande stor påverkan på kommunen.

Enligt Kalmar kommun är det hackargruppen Akira, med kopplingar till Ryssland som ligger bakom attacken.

Under tisdagen gick det inte att betala för inträde till Äventyrsbadet i Kalmar, under onsdagen kvarstår problemet.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

– Det är ju inget vi skyltar med men ja, vi får släppa in folk gratis i dag också. Det är ju dagskassan vi förlorar, men många har ju kort och årskort så vi tror inte det blir någon stor ekonomisk smäll, sa Henrik Nilsson Ederam, förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen under onsdagsförmiddagen.

Senare under onsdagen var dock problemet löst och anläggningen kunde återigen ta betalt som vanligt av badgäster.

Utslagna bokningssystem

Ett annat bekymmer är sportevenemang och att Kalmar HC har hemmamatch mot Tingsryds AIF på fredag.

– Vi behöver ju internet för att kunna sända, tv-bolag behöver internet och biljettsystem måste fungera också, vi ska ha möte med Kalmar HC och hitta en lösning, säger Henrik Nilsson Ederam.

Bokningssystem och nyckelsystem som slagits ut är en annan utmaning.

– Vi behöver tillgång till våra sporthallar, men vi får använda gamla hederliga nycklar så kan vi komma in i hallarna, han.

Skolan jobbar analogt

På utbildningsförvaltningen säger chefen, Mats Linde, att otillgängligheten till internet gör att vissa saker är begränsade.

– Verksamheten rullar som vanligt i skola och förskola men vi jobbar mer analogt. Närvaro och frånvaro får hanteras manuellt. Lärare kan komma åt sina planeringar och presentationer om man delar internet via telefon. Det funkar ett tag, men det är ingen hållbar lösning om det pågår längre, säger Mats Linde.

Nico Werge är kommunikationschef på Kalmar kommun. Han säger att kommunen nu vet hur angreppet har gått till.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte gå ut med hur det gått till. Vi vill inte ge personerna som gjort detta informationen att vi vet.

Han säger att kommunen har haft ett bra skydd mot it-attacker men att det på ett området funnits en lucka och att det är där man tagit sig in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar kommun drabbades under tisdagen av en omfattande it-attack. Så här kommenterade kommunikationschef Nico Werge attacken under tisdagskvällen. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg/Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Mer i ämnet