Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Representanter för Kalmar kommun under tisdagens presskonferens om it-attacken. Foto: Hamed Ubaidi

Efter it-attacken – Kalmar kommun polisanmäler attacken

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen upptäckte Kalmar kommun att man utsatts för en omfattande rysk it-attack. Under tisdagseftermiddagen hölls en presskonferens.

Vi jobbar övergripande och går igenom hur vi påverkats av detta. Händelsen är även polisanmäld, säger Anna Flink, säkerhetschef Kalmar kommun.

Den verksamhet inom kommunen som påverkats mest är omsorgen. Där är det bland annat inte längre möjligt att föra journaler.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

– Vi har gått över till manuell journalföring, något vi har goda rutiner för. Verksamheten rullar på bra nu, säger Patrik Glasberg, förvaltningschef omsorgsförvaltningen.

70 miljoner attacker

Under presskonferensen berättar Johan Persson (S) att kommunen under förra året kunde avvärja 70 miljoner attacker mot Kalmar kommun.

– De senaste 1,5 åren har vi lagt miljonbelopp på att öka vår it-säkerhet. Det har gjort att vi klarade förra årets attacker och att vi nu inte är helt utslagna.

Det är ännu inte klarlagt om några personuppgifter eller annan känslig information läckt ut i samband med attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Mer i ämnet