Bodil Liedberg Jönsson är beställarombud Oskarshamns kommun och ansvarar för hamnsaneringen. Foto: SVT/Ida Svensson

Dags för sista etappen av hamnsaneringen

Publicerad

I mer än 20 år har projektet att sanera hamnsbassängen i Oskarshamn pågått. Nu inleds det sista steget för en ren hamn.

Målet är att minska spridningen av miljögifter från hamnen med 90 procent. Mellan 2016 och 2018 muddrades hela området, men det räckte inte. Nu ska 150 000 kvadratmeter av havsbottnen täckas för att klara kraven.

– Områden där det fortfarande finns föroreningar ska täckas med stenkross. Det är på svåråtkomliga platser mellan stenar och i bergsskrevor, säger Bodil Liedberg Jönsson, beställarombud för saneringen.

Först ut i Sverige

Metoden har används mycket i USA och i Kanada men är ny i Sverige. Tre olika typer av grus och sten kommer att läggas på havsbottnen. Där Gotlandsfärjan har sin rutt kommer de största stenarna vara 50 centimeter i diameter.

Materialet behöver inte fraktas långt. När deponianläggningen för muddermassorna byggdes vid Storskogens avfallsanläggning sprängdes mycket berg bort. Det är den bortsprängda massan som kommer att användas till täckningen.

Lastbilarna kommer gå i skyttetrafik.

– Det kommer bli runt 5 400 lastbilsturer, säger Björn Karlsson, platschef Peab anläggning AB.

Största miljöprojektet

Om planen håller ska havsbottnen vara täckt innan sommaren.

Hela projektet har kostat över en halv miljard kronor, den största delen har staten finansierat för Östersjöns skull.

Hamnsaneringen i Oskarshamn

Miljösaneringen av hamnbassängen i Oskarshamn är den största hittills i Sveriges historia. Projektet har pågått i över 20 år.

I mer än 100 år har fabriker och industrier tillfört tungmetaller och miljögifter till hamnen som bly, arsenik, kvicksilver och dioxiner.

Men efter muddring och täckning kommer hamnen vara mycket renare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.