Foto: Anna Kinch

Hamnsaneringen i Oskarshamn är avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Tre år har gått sedan landets största statligt finansierade miljöprojekt påbörjades i Oskarshamns hamn. Under torsdagen avslutades den tredje och sista muddringssäsongen som sanerat hamnen från gifter.

Sedan projektet att rena hamnbassängen från föroreningar påbörjades 2016 har 410 000 kubikmeter miljögifter plockats upp från havsbotten. Målet är att långsiktigt minska spridningen av föroreningar till Östersjön med minst 90 procent.

– Det känns fantastiskt och har gått väldigt bra hittills, säger Bodil Liedberg Jönsson som är Oskarshamns kommuns beställarombud.

Nu ska prover analyseras och i mars väntas besked om några fler åtgärder behövs.

Kostar drygt en halv miljard

Föroreningarna härstammar från den industriella verksamheten som funnits i området sedan mitten av 1800-talet, med det gamla kopparverket som huvudkälla. Det är främst dioxin och tungmetallerna bly, kadmium, zink, arsenik, kvicksilver, kobolt och koppar som muddrats.

Hamnsaneringen är det största statligt finansierade miljöprojektet i Sverige, både vad gäller mängden föroreningar och beviljade bidragsmedel. Den totala budgeten ligger på 510 miljoner kronor varav Naturvårdsverket står för 400 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.