Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Lehtonen berättar att det är Smålands största segeltävling sett till antalet deltagare. Foto: Janet de Kriek/SVT

SM-seglingar i Kalmar – årets största i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen hölls SM i segeltävlingen ILCA, som tidigare hette Laser, med sammanlagt 76 deltagare. Bland dessa fanns även deltagare från Finland, Norge och Kanada.

Under helgen var det dags för SM i segeltävlingen ILCA, som hölls på Stensö i Kalmar. I år var det sammanlagt 76 deltagare som deltog i tävlingen, som arrangeras av Segelsällskapet Vikingarna. Sett till antalet deltagare är tävlingen årets största i Småland.

Men trots det soliga vädret var väderförhållandena inte optimala.

– Det är väldigt lite blåst, så vi hoppas att det kommer igång så att vi kan starta nästa klass, säger Marianne Lehtonen, tävlingsledare.

Deltagare drog sig ur tidigare

Vid 12-tiden började vissa av deltagarna dra sig in mot land.

– Den sista starten går vid klockan 15, så innan dess måste vädret bli bättre, men många orkar inte vänta, säger Marianne Lehtonen.

Målet är att ta sig runt tävlingsbanan genom att använda olika seglingssätt. Den som kommer i mål först vinner tävlingen och blir samtidigt svensk mästare, förutsatt att vinnaren är svensk medborgare. Vinner en som inte är svensk medborgare är det nästa svensk som blir mästare.

Se mer från tävlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.