Vid den gamla kvarnen i Åryd var vattnet helt borta Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Dammsabotage oroar kommunen – hotade banvall och bebyggelse

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen upptäcktes det att någon utsatt de vanligtvis låsta dammluckorna vid Årydsjöns utlopp för sabotage.

– Det är någon som på eget bevåg har bestämt sig för att stänga luckorna där vattnet rinner ut ur sjön. Jag skulle tro att det har gjort av någon som vill ha mer vatten i sjön, säger Andreas Hedrén, vattenmiljöansvarig hos Växjö kommun.

Enligt Smålandsposten, som var först med att rapportera om händelsen, hade låsen till dammluckorna brutits upp och luckorna stängts. När kommunen sedan skulle öppna dem igen innebar det en risk både för järnvägsbroar och vägbroar.

Kommunen var orolig att de låga vattennivåerna skulle kunna leda vid ras längs med banvallen. Foto: Privat

Innebar risker för ett stort område

Både kommunen, räddningstjänsten, länsstyrelsen och Trafikverket kopplades in eftersom man var orolig för vilka konsekvenser situationen skulle få.

– Det är stora risker med det här. För när man stänger av så mycket vatten snabbt så påverkar det även jorden runtomkring. Vilket innebär en ökad risk för skred och ras för särskilt intill den nästliggande dammen som blev helt torrlagd.

Kommunen var först orolig att de skulle orsaka ett dammbrott i den torrlagda dammen nedströms när de släppte på vattnet igen. Men efter att ha inspekterat platsen kom man fram till att det skulle gå att släppa på vattnet igen utan att riskera ett ras.

Foto: Jan-Erik Lundberg.

Boende oroliga

Clas Lissing är ordförande i hembygdsföreningen i Åryd och han var en av de som gick ut för att undersöka vad som hänt med dammluckorna.

–  De är låsta och ska inte kunna manövereras av någon obehörig. Jag tittar på stenen här borta på märket och ännu är det ingen större fara. Men vattnet kan ju stiga ganska snabbt, säger Clas Lissing.

Delar av samhället ligger under vattenytan

Enligt honom är de som bor i trakten väl införstådda om vilka konsekvenser det kan få om någon saboterar dammen.

– Vi är ju medvetna om att det är problem med samhället här nere eftersom det ligger under  sjöns vattenyta och det har hänt tidigare att det översvämmats av vatten.

Han tycker att det är både olyckligt och obegripligt att någon gett sig på luckorna och saboterat dem.

– Man blir lite förbaskad och man förstår inte syftet med det hela, säger Clas Lissing.

Händelsen är polisanmäld

– Vi hoppas att allmänheten i Åryd hjälper oss att hålla uppsikt och om man har sett något vill vi gärna att man kommer in med tips, säger Andreas Hedrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.