Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annelise Randløv hoppas att snart kunna åka till sin stuga igen. Foto: Privat

Tusentals danskar med sommarhus i Småland i protest mot inreseförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Över 4000 danskar har ett fritidshus i Småland och många av dem är nu upprörda över inreseförbudet, som hindrar dem att åka till Sverige. De är oroliga för frostskador eller inbrott i sina hus.

Annelise Randløv har haft sin stuga utanför Älmhult i över 10 år och är nu orolig över om det har hänt något med den när det varit så kallt. 

– Det har varit 17 minusgrader i området. Jag är orolig för mitt hus och för att vattenrören ska ha frusit sönder, för vår försäkring täcker inte det, säger hon.

Favoritlän bland danskar

Andelen utländskt ägande fritidshus är störst i landet i Kronobergs län. Hela 38 procent ägs av personer hemmahörande i ett annat land, enligt SCB. Siffrorna visar också att Kronoberg är ett favoritlän för danskar, 3000 danskar äger ett fritidshus här. I Kalmar län äger över 500 danskar ett fritidshus och i Jönköpings län är det drygt 900. 

I normala fall åker Annelise Randløv till stugan minst två till tre gånger i månaden, men nu har hon inte varit där sedan den 21 december, precis innan inreseförbudet kom den 22 december. 

– Jag är också orolig för inbrott, för när inbrottstjuvarna vet att det inte kan komma några danskar, så blir det fritt fram, säger hon.

Vill se undantag för husägare

Föreningen Danska torpare har nu uppmanat svenska och danska ministrar att inleda en dialog så att de danskar som äger hus i Sverige ska få ett undantag från inreseförbudet. Regeringen svarar till SVT att de i dagsläget inte finns några planer på särskilda undantag för personer som har fritidshus i Sverige. 

Fritidshusägaren från till exempel Tyskland kan fortfarande komma till Sverige genom att visa upp ett negativt covidtest. I Kronobergs län finns 1300 tyska husägare och i Kalmar län över 2000.

– Vi vill också kunna komma in med ett negativt coronatest. Det vi vill är att få titta till stugan och sedan åka direkt hem igen, säger Annelise Randløv.

Inreseförbudet gäller fram till den 31 mars för personer från Danmark, Norge och Storbritannien.

Förbudet har införts för att hindra att nya varianter av coronaviruset förs in i landet.

Andra utländska medborgare kan resa in i Sverige genom att visa upp ett negativt covid-19-test.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer