Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Claes Thestrup är en av de danskar som sökt medborgarskap i Sverige sedan december 2020. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Fördubbling av danskar som ansöker om svenskt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Sedan gränsen stängdes mot Danmark och övriga länder har det rasslat till i antalet ansökningar om svenskt medborgarskap hos länsstyrelsen.

– Nu är jag inte bara dansk utan svensk också och det känns jättebra, säger Claus Thestrup som nyligen fått svenskt medborgarskap.

Sedan december 2020 fram till idag har det kommit 559 ansökningar om svenskt medborgarskap från boende i andra nordiska länder. Runt 90 procent är danskar som sökt svenskt medborgarskap via länsstyrelsen i Skåne. Resten har sökt i Kronoberg och Blekinge.

Samma period förra året var det 238 ansökningar. Ökningen beror bland annat på reglerna för pendlare över sundet.

– Jag tror anledningen är problemet vid gränsövergången. Man måste visa personbevis, var man bor eller dokument att man jobbar i Sverige. Det är lättare med ett svenskt pass, säger David Olsson, förvaltningshandläggare på länsstyrelsen.

Kan man visa ett svenskt pass vid gränsen räcker det för att få komma in i Sverige.

Blev svensk medborgare på två veckor

Claus Thestrup är född och uppvuxen i Danmark men har bott i Sverige de senaste 17 åren tillsammans med sin familj. Han jobbar i Köpenhamn och det har funkat bra att pendla för honom fram tills gränsen stängdes. 

– Covid-19 har ju gjort det lite svårare att komma fram och tillbaka. Jag fick medborgarskap precis innan jul och det gick rätt smidigt, två veckor och sen var det på plats. Sen tog mitt svenska pass bara fyra dagar att fixa.

Tre krav för att få medborgarskap

Det som krävs för att man ska kunna söka svenskt medborgarskap, som nordisk medborgare, är att man har fyllt 18, bott i Sverige i fem år och inte dömts till fängelse eller annat frihetsstraff under samma period.

– Fyller man de kriterierna kan man få sitt medborgarskap på fyra till sex veckor, säger David Olsson, förvaltningshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet