Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sanktionerna mot Ryssland slår mot utbytesstudenten Daria Rodionova från Sankt Petersburg. Nu har alla hennes bankkort strypts. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Utbytesstudenten Daria tvingas tömma bankkontot – alla kort spärras

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Småland träffade studenten Daria Rodionova förra veckan hade hon fortfarande ett fungerande bankkort. Nu kommer även det strypas – efter att VISA och Mastercard klippt banden med Ryssland.

20-åriga Daria Rodionova flyttade från Sankt Petersburg till Växjö i januari för att studera mänskliga rättigheter och svenska på Linnéuniversitetet.

Nu vet hon inte hur länge hon kan stanna eftersom omvärldens sanktioner mot hemlandet slår hårt mot plånboken. Under helgen fick Daria veta att hennes sista fungerande bankkort spärras helt den 10 mars. I panik tömde hon sitt bankkort på kontanter.

– Jag försöker komma underfund med hur jag ska leva i Sverige. Det är ett väldigt digitaliserat land. Jag kan till exempel inte köpa en bussbiljett med kontanter, säger Daria Rodionova.

Mormors plånbok

På måndagen gick Daria till en bank för att försöka öppna ett svenskt bankkonto. Men eftersom hon saknar svenskt personnummer måste hon med andra dokument styrka studierna på LNU, och ett bankkonto kan därför dröja.

– Det går inte att ge något generellt svar på hur lång tid det tar. Vi måste säkerställa att att det är rätt person vi har framför oss och få svar på de kundkännedomsfrågor som alla kunder måste svara på, skriver Swedbanks presstalesperson Claes Warrén till SVT.

Till dess får Daria använda sig av de kontanter hon lyckats plocka ut. 

– Jag har aldrig ägt en riktig plånbok. Men innan jag åkte hit köpte min mormor en till mig, så den får jag börja använda nu, säger Daria Rodionova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet