Hunden Moa och hennes ägare Per Tordell gjorde sin tävlingsdebut under lördagens tävlingar. Och de fick beröm av domaren efteråt. Foto: Karin Ahlgren

Med hundnosen som tävlingsredskap – hundar följer doftspår på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Eriksöre camping på Öland är just nu platsen för tävlingar och läger i hundsporten nosework. I olika klasser gör hundar och hundägare upp om vem som snabbast och lättast hittar olika dofter som är utlagda.

Det sniffas och spåras av ivriga hundar. Det viftas på svansar och hundar manas på att söka. Det är nosework, en hundsport där hundens nos och kontakten melllan hund och hundägare är framgångsfaktorer.

I korta pass är hundarna och deras ägare inne på tävlingsområdet och bedöms utifrån hur bra det går att hitta det utlagda doftspåret.

– Det här är en sport som alla kan ägna sig åt, oavsett ålder och oavsett vilken hundras man har, säger Line Steffensen som är arrangör för lägerveckan på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.