Region Kalmar planerar i blindo för massvaccination

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaccin som kan komma att behöva förvaras i minus 70 grader. Sena och små leveranser av vaccin. Enormt tryck från allmänheten. De som nu planerar en massvaccinering mot covid-19 i Kalmar län har många olika scenarion att planera efter. Men en sak är klar: När vaccinet väl kommer ska man kunna börja vaccinera direkt.

– Hade vi vetat vilket vaccin som gäller, när det kommit och i vilka volymer hade det varit enklare såklart. Men vi sitter alla i samma sits, säger Andreas Delphin som är samordnare för hälso- och sjukvård på regionstaben i Kalmar.

Sveriges nationella vaccinsamordnare har uppmanat Sveriges regioner att planera för en vaccinationsstart redan i januari. Men ännu finns varken ett godkänt vaccin, information om vilken av vaccinkandidaterna Sverige får, hur mycket eller när leveranserna kommer. Det gör att man istället får planera brett – och efter olika scenarion.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Enorma frysar

– Vi vet att det finns ett vaccin som kräver frys ner till 70 grader och det är inte en helt lätthanterad situation, säger Andreas Delphin.

Planen där blir att antingen handla upp en läkemedelsdistributör i Kalmar län som har frysar i den storleken som behövs och kan förvara allt vaccin. Eller att regionen själva köper in enorma frysar och placerar ut på vårdcentraler.

– Sedan ska de här vaccinen eventuellt spädas, och från spädningsprocessen pratar vi om timmar tills det måste ges till en person. Bokningssystemet måste då vara så effektivt så att när spädningsprocessen börjar då är folk redan på väg.

Oklart vilka som ska prioriteras

En annan nöt att knäcka är vem som får vaccinet först. Folkhälsomyndigheten (FHM) har ännu inte klargjort hur regionerna ska prioritera inom riskgrupperna om en första leverans av vaccin är väldigt liten. Regionen har dock själv mandat att bestämma detta, men ännu har man i Kalmar inte satt ner foten i frågan utan inväntar besked från FHM.

– Det är jättesvårt att svara på, eftersom det är en läkemedelsfråga. Men det är riskgrupperna som ingår inom influensariskgrupperna, tänker jag. Folk med underliggande sjukdom, äldre och särskilt sköra.

Inte vårdpersonal i första skedet?

– Nej.

Bokningssystem som vid egentest

Vaccination av allmänheten ligger längre fram i tiden, men redan nu planeras hur en massvaccination kan ske på ett smittsäkert sätt. En tanke är att man använder ett tidsbokningssystem liknande det som idag finns för egentester.

– Vi har ett vaccin som vi vill distribuera så fort som möjligt när det kommer. Samtidigt vill inte att det blir köbildning och stora folkmassor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet