Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paret Rålin ville göra något för någon som drabbats hårt av coronakrisen. Hör dem berätta mer om sin småländska idyll i klippet. Foto: Privat

De skänker bort en stugsemester i Småland

Uppdaterad
Publicerad
Paret Johan och Sophie Rålin i Växjö frågade sig själva vad de kunde bidra med under coronapandemin. Svaret blev: Sommarstugan mitt i den småländska idyllen.

I en annons som lades ut i onsdags på sociala medier skriver Sophie Rålin att den som på olika sätt drabbats av coronapandemins verkningar är välkomna med en förfrågan om att låna stugan under en långweekend eller en sommarvecka utan kostnad.

– Jag tänker först och främst på om det är någon med familj som blivit av med jobbet nu, eller någon som slitit väldigt mycket i vården, säger Sophie Rålin.

10-tal har nappat

Stugan ligger naturskönt mitt i glasriket i Småland med närhet till skog och fiskesjöar – och isolerat från andra.

Gensvaret har bara på ett par dagar varit stort. 10-15 personer har hört av sig och vill hoppa på erbjudandet. Det är både familjer som vill trygga en bra semester för barnen i sommar, och personer som av olika anledningar tvingats isolera sig och behöver miljöombyte.

På breven är det uppenbart att många drabbas hårt av coronakrisen, säger Sophie:

– Jag har gråtit när jag läst vissa av mejlen. Det är många som mår dåligt. Dels finns oron över corona och att bli sjuk, men också över ekonomin och hur det ska bli framöver. Också den psykiska ohälsan som blir när man inte kan träffas, säger hon.

Hoppas fler stugägare ska göra likadant

Eftersom man inte kan låna ut stugan till alla har Johan och Sophie bestämt sig för att sålla ut ett par stycken av breven och sedan lotta. De hoppas nu att fler ska göra som dem och erbjuda sina sommarstugor gratis till andra:

– Det hade varit roligt om fler som hakat på det här och erbjudit kanske en vecka eller weekend i en stuga som ligger isolerat, säger Johan Rålin.

Se Johan och Sophie berätta om varför de ville hjälpa, och se bilder på den idylliska röda stugan med vita knutar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet