Foto: SVT/Per Olov Nilsson

600 omkom i svenska flygkrascher – uppmärksammas i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Under kalla kriget, 1945-1986, hade Sverige att av världens vassaste flygvapen. Men detta innebar också många haverier – närmare 600 personer omkom. Nu uppmärksammas samtliga av dem i den nya boken ”De som aldrig kom hem”.

Alf Ingesson Thoor är flygpsykolog med ett förflutet som stridspilot. Göran Jacobsson är lokförare och flyghistoriker med ett flertal böcker om flygvapnets fältflygare bakom sig. Nu har de tillsammans skrivit en bok om det stora antalet flyghaverier under kalla kriget.

Alla får plats

Mellan 1945 och 1986 omkom närmare 600 personer, många var piloter, navigatörer och passagerare. I boken redovisas alla omkomna med bild och personlig bakgrund.

– Syftet är att för första gången genomföra en djupare undersökning och analys av haverierna med dödlig utgång. Det är också ett försök att för allmänheten på ett begripligt sätt klarlägga vad som egentligen hände, säger Göran Jacobsson.

De tekniska skrivningen, som förekom i utredningarna av haverierna, är omskriva till ett språk som är lättare att ta till sig för lekmän.

Hör författarna berätta mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.