Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare flygvapenpiloten Jan: ”Burit minnet av olyckan hela livet”

Tidigare flygvapenspiloten Jan: ”Burit minnet av olyckan hela livet”

Uppdaterad
Publicerad
En av de allvarligaste flyghaverierna i Sverige skedde 1956 under en övning. Fyra J28 Vampire från F14 i Halmstad flög rakt in i Kullaberg och samtliga fyra piloterna omkom. Jan Magnusson, före detta flygvapenspilot, satt startklar på marken i ett annat av övningflygplanen vid kraschen.

Mellan 1945 och 1986 omkom närmare 600 personer i olika flyghaverier. I boken ”De som aldrig kom hem” berättar Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson samtliga haverier.

Ett av de allvarligaste inträffade under en navigeringsövning över nordvästra Skåne 1956.

Den aktuella dagen var det dålig sikt, men fullt flygbart. Vid genomgången påtalades det att skalan på kartan var fel, men det togs ingen notis om det. De fyra J28 Vampire från F14 i Halmstad flög rakt in i Kullaberg. Samtliga piloter omkom.

Satt startklara

Jan Magnusson, då 21 år, satt tillsammans med tre ytterligare flygplan, med motorerna igång och väntade på att få starta och göra samma övning när första gruppen kom tillbaks. Men plötsligt kom besked att dom skulle kupera motorern. Senare fick de veta vad som hade hänt.

– I ett huj hade vi förlorat fyra kamrater av oss tolv på divisionen. Vi blev ombedda att gå hem, det blev ingen flygning den dagen. Själv tog jag en lång promenad på stranden och funderade på vad det var för jobb jag hade, men jag tyckte om jobbet och att flyga, berättar han över 60 år senare.

Flög igen dagen efter

Redan då hade Jan Magnusson förlorat flera flygarkamrater och bevistat flera begravningar under sin utbildningstid.

– Men dagen efter flög vi igen, och jag har burit minnet av olyckan och mina kamraters död med mig hela livet, som en påminnelse hur dödliga vi är, säger den före detta flygvapenspilot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer