Ahmad Rahimi vill dela sitt pris med alla ensamkommande flyktingar i Sverige. Foto: Julia Lindström/SVT

Han får pris för sin kamp för Sveriges unga flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Ahmad Rahimi från Växjö är en av sju personer som tilldelas Raoul Wallenberg Academys ungdomspris Ungt kurage. Ahmad uppmärksammas i sitt arbete för unga flyktingars situation i Sverige.

Det var Ahmad Rahimis arbete för unga ensamkommande flyktingar som gjorde honom till en av sju vinnare av priset Ungt kurage, som Raol Wallenberg Academy ligger bakom.

– Jag blev jätteglad och började skrika. Jag tänkte att priset inte bara är för mig, utan för alla ensamkommande barn och ungdomar, säger Ahmad Rahimi.

Ahmad Rahimi

Djup depression

Ahmad var själv ensam när han kom till Sverige i augusti 2015, efter att ha flytt som 16-åring från Iran där han växte upp. Men eftersom Ahmad är afghansk medborgare är det till Afghanistan han nu kan utvisas, eftersom han i november förra året fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

TV: Se hela inslaget om Ahmad Rahimi här

Beskedet tog hårt på Ahmad som sjönk in i en djup depression. Det gick så långt att han flera gånger försökte ta sitt liv och han blev till slut inlagd för vård.

– När jag kom ut efter två veckor var det många människor från hela Sverige som skickade meddelanden till mig där de sa ”Ahmad, ge inte upp. Du måste kämpa, du är en viktig person för oss och alla ensamkommande”. Jag fick då energi att börja kämpa och det var så jag fixade det.

Fick tillbaka drivet

Energin han fick av sina vänner när han mådde som sämst, omvandlade han till ett driv till att hjälpa andra människor i samma situation som sin egen.

Han började engagera sig både politiskt och i föreningar som Röda korset och Vi står inte ut, i hopp om att kunna påverka politiker till att göra det lättare för unga ensamkommande att få uppehållstillstånd.

Han har deltagit i demonstrationer över hela landet och diskuterat frågan politiker som Stefan Löfvén (S), Morgan Johansson (S) och Gustav Fridolin (MP).

En ung Nelson Mandela

Ahmad har överklagat sitt besked om nekat uppehållstillstånd och väntar nu på att Migrationsverkat ska fatta ett nytt beslut. Han hoppas få stanna kvar i Växjö och i framtiden drömmer han om att antingen bli politiker eller jobba med film. Men nu är det viktigaste att hjälpa fler ensamkommande flyktingar att få stanna i Sverige.

– Jag vill bara vara deras röst och en förebild. Min förebild är Nelson Mandela, han kämpade så mycket mot orättvisor och rasism. Därför tänkte jag att jag ska följa honom, säger Ahmad Rahimi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ahmad Rahimi

Mer i ämnet