De tjänar pengar på volontärarbete

Publicerad

Enligt branschföreträdare som Smålandsnytt varit i kontakt med har det de senaste åren blivit allt vanligare att kommersiella organisationer säljer volontärresor.

– Uvecklingen vill jag beskriva som snudd på explosionsartad, säger Lars Lindberg som jobbar på Projects abroad, ett bolag som säljer volontärresor till bland annat utvecklingsländer.

Enligt honom finns ett tiotal bolag i landet som marknadsför sådana resor. Någon samlad statistik finns inte, men enligt de branschföreträdare vi varit i kontakt med nappade cirka 2500-3000 svenskar förra året på det här.

”Vill ta hand om barn”

– Det är populärt att åka och ta hand om barn, berättar Anna Korsvik som är vd på Good travel.

– De kommersiella aktörerna tillgängliggör möjligheten att åka som volontär på ett annat sätt än vad exempelvis andra organisationer gör, som Röda korset där det blivit en profession, eller att man måste vara kopplad till en kyrka, säger hon.  

Betalade 45 000 kronor för sin resa

Thomas Joelsson har nyligen kommit hem till Anderstrop efter en två månader lång volontärresa i Thailand där han plockade skräp. Det var en kommersiell aktör som anordnade projektet.

– Jag betalade runt 45 000 kronor för det ungefär. Folk är väldigt villiga att åka, och de är beredda att betala för det, säger Thomas Joelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Smålandsnytt i Rumänien

Mer i ämnet