Hemtjänstpersonal vill slippa jobba i privata ytterplagg

Publicerad

De har arbetskläder att jobba i, men bara för inomhusbruk. När hemtjänstpersonalen i Nybro jobbar utomhus får de göra det i privata kläder.

– Vi cyklar i alla väder, det är kallt och blåsigt och det är dyrt att jobba i hemtjänsten, säger undersköterskan Annette Karlsson.

Tunika och byxor håller Nybro kommun som arbetsgivare sin hemtjänstpersonal med. Det är arbetskläder för att klara basala hygienkrav för personal som jobbar inom hemtjänst. Men när hemtjänstpersonalen jobbar utomhus och tar sig med cykel mellan sina brukare, då får personalen hålla sig med egna kläder.

– Det känns orättvist, säger Annette Karlsson som är undersköterska på Strandvägen i Nybro.

Vill ha samma regler som i barnomsorgen

Hon och hennes kolleger inom hemtjänsten får planera sin arbetsklädsel innan de åker hemifrån. Regnar det måste de ta med sig regnkläder, annars kommer de att bli blöta under dagen eftersom de använder cykel för att ta sig mellan sina brukare. Extra regnplagg finns inte att tillgå.

– Jag tycker att det borde vara likadant för oss som för dem som jobbar i barnomsorgen, vi är också ute och går med våra omsorgstagare. Det känns helt fel att vi ska behöva använda våra privata kläder på jobbet, säger Anette Karlsson.

Att det skiljer mellan barnomsorg och äldrevård beror på att varje avdelning fattar egna beslut kring arbetskläder för personalen.

Finns en önskelista

Annika Karlsson är omsorgsbiträde och har en önskelista på plagg som hon önskar att arbetsgivaren kunde hålla med.

– Jag skulle vilja att vi fick vinterjackor, mössa, vantar, ett par rejäla vinterkängor. På sommaren en tunnare jacka, sandaler eller gympadojor, och givetvis en uppsättning regnkläder också. Det är jätteviktigt, dels för vår arbetsmiljö men också för att vi ska kunna utföra vårt arbete.

Har vindjackor och regnställ

Barnomsorgspersonal i Nybro kommun har tillgång till vindjackor och regnställ och kan få ny uppsättning ungefär vart tredje år. Dock har de inga vinterplagg för utomhusbruk.

– Men det skulle nog vara rimligt om de hade det, säger Marie Carlsson, som är verksamhetschef för förskolorna i Nybro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.