Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Sätt en väl synlig logga på kläderna. Hör Skatteverkets rättsexpert Pia Blank Thörnroos förklara reglerna kring arbetskläder i klippet ovan. Foto: Jeanette Andersson/Julia Wall/TT

Experten förklarar: ”Kläderna ska inte vara för snygga”

Uppdaterad
Publicerad

När det handlar om rätt till arbetskläder så har Skatteverket tydliga regler. Kan kläderna användas även privat ska de beskattas och det oavsett om det handlar om att jobba utomhus i kyla.

– Huvudprincipen är att allt man får av sin arbetsgivare och går att använda privat är skattepliktiga förmåner, säger Skatteverkets rättsexpert juristen Pia Blank Thörnroos.

Det finns undantag för uniformer och skyddskläder men det handlar inte om huruvida det är kallt utan hur kläderna ser ut.

”Ska inte vara för snygga”. Hör skatteverkets expert förklara reglerna kring arbetskläder i klippet ovan.

Regn eller kyla spelar ingen roll

– Kläderna ska helt enkelt inte vara så snygga att man vill använda dem privat och genom att kommunerna dels kräver att personalen använder ytterkläderna när de arbetar och dels sätter en väl synlig logga på ytterplaggen så minskar ju intresset att plaggen används privat. I så fall skulle ytterkläderna kunna bli skattefria, säger Pia Blank Thörnroos.

– Men det räcker inte med någon liten diskret logga, stor måste den vara, säger hon.

Spelar det ingen roll om det handlar om att skydda sig mot regn eller kyla?

– Nej, frågan är om kläderna kan användas privat eller inte. Men ett alternativ är ju att de lånar en jacka när de är på jobbet som de sedan lämnar tillbaka när de slutar sitt arbetsplats.

Känner du till om personal blivit förmånsbeskattad på grund av detta?

– Nej, jag tror nog att kommunerna ser till att det blir rätt från början, säger Pia Blank Thörnroo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer