Omsorgschefen i Nybro om arbetskläder: ”Oklart vad skattereglerna säger”

Publicerad

– Arbetskläder kan ses som en skattepliktig förmån, även om de bara används på jobbet, säger Carina Leijon som är omsorgschef i Nybro kommun.

Risken för förmånsbeskattning är hennes förklaring till att hemtjänstpersonalen inte har tillgång till ytterplagg när de jobbar utan måste använda sina privata.

– Jag förstår mycket väl att de vill ha det och vi är öppna för att se över den frågan. Men vi har ju skatteregler som styr. Det är inte självkart att ytterplagg ses som arbetskläder utifrån klimatförhållanden, säger Carina Leijon.

Kommunen ska utreda

Men hon tillägger att hon är medveten om att flera kommuner i området, som Torsås, Mörbylånga, Kalmar och Växjö bidrar med ytterplagg.

– Vi kommer att undersöka för att ta reda på hur de har lyckats med det, för vi vill ju inte att personalen ska drabbas av skattepliktiga förmåner, för det kan ju ses som det, säger Carina Leijon.

Frågan om att få tillgång till arbetskläder utomhus för hemtjänstpersonalen har ställts tidigare.

Förstår personalens önskemål

– Den har dykt upp lite då och då, men vi har inte haft kraften att leva upp till det. Nu under pandemin har det varit viktigare för oss att leva upp till de basala hygienrutinerna.

Kan du förstå att personalen vill ha den här sortens arbetskläder?

– Absolut, att jag kan förstå det. Det är intressant att ta reda på hur andra kommuner har löst det, säger Carina Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.