Personalen på Solgården har kämpat i månader för att undvika en nedläggning av äldreboendet. Efter att beslutet skickats på återremiss kan de nu arbeta fram ett förslag om intraprenat där de själva är beredda att ta över verksamheten. Foto: SVT

De tar fajten – vill själva driva vidare äldreboendet Solgården

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommun vill lägga ner äldreboendet Solgården-  men personalen tillsammans med nästan 900 kommuninvånare har motsatt sig beslutet. Personalen arbetar nu fram ett förslag för att driva boendet själva i intraprenadform.

Det nedläggningshotade äldreboendet Solgården i Norrhult i Uppvidinge kommun fick ett litet andrum efter tisdagens kommunfullmäktigemöte. Beslutet att lägga ner boendet skickades nämligen på återremiss.

Thea Nyberg är anställd på Solgården och har varit motorn i bygdens motstånd mot kommunens planerade nedläggning.

– Vi är övertygade om att det finns äldre i sina lägenheter och hus som är oroliga att behöva flytta från sin ort. Vi tycker att det är bra för de äldre och naturligtvis för oss att servicehuset blir kvar, säger hon.

Tror inte på besparingar

Uppvidinge kommun vill spara pengar, men Thea Nyberg menar att en nedläggning inte behöver betyda några besparingar alls.

– Kommunen har inte lagt fram några uppgifter om alternativa kostnader vid en nedläggning, säger hon.

”Vi som är proffsen”

Ärendet skickades på återremiss med kravet på bättre beslutsunderlag. Man vill också att möjligheten till intraprenad ska utredas.

– Vi i personalen är beredda att driva verksamheten själva. Det är vi som är proffsen, vi vet hur man tar hand om de äldre och hur verksamheten ska fungera. Jag tror att verksamheten skulle må bättre om vi tog över den istället för att lägga ner, säger Thea Nyberg.

Just nu tas ett konkret förslag på intraprenad fram som man hoppas kunna presentera för kommunen inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.