Foto: Uppvidinge kommun

Hoppet lever för äldreboendet Solgården – krav på bättre beslutsunderlag

Uppdaterad
Publicerad

Det nedläggningshotade äldreboendet Solgården i Norrhult i Uppvidinge kommun fick ett litet andrum efter tisdagens kommunfullmäktigemöte. Mer än en tredjedel av ledamöterna röstade nämligen för att skicka frågan på återremiss och kräver nu ett bättre beslutsunderlag.

– Det finns möjligheter att göra någonting bra av Solgården istället för att lägga ner den. Jag tror att verksamheten kan göras mer kostnadseffektiv om den drivs i intraprenadform, säger Laila Gustavsson, en av de drivande personerna för att Solgården ska finnas kvar.

Kommunstyrelsens förslag om att avveckla Solgården slutade med en återremiss under tisdagens fullmäktigemöte. 16 av 35 ledamöter vill att man utreder alternativa driftformer av verksamheten istället för att lägga ner den.

Personal vill ta över

Tidigare har till exempel boendets personal visat intresse för att ta över verksamheten och driva den i intraprenadform.

– Vi har kämpat i motvind hela tiden för att undvika en nedläggning. Nu när beslutet om Solgårdens öde skjuts på framtiden kommer vi att jobba för att ta fram mer konkreta förslag på hur intraprenadverksamheten skulle kunna se ut, säger Christel Masseck, initiativtagare till idén om intraprenad.

Man vill även ha utredningar kring framtida behov av särskilt boende och trygghetsboende i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.