I klippet förklar biträdande smittskyddsläkare Hampus Hjorton vad det innebär att de nu trappar upp smittspårningen. Foto: SVT/Clary Kroon

Markant ökning av deltavarianten i Kronoberg – smittspårningen trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg meddelade under förmiddagen att deltavarianten (tidigare kallad indiska mutationen) av coronaviruset ökat markant i länet. Nu inför regionen förändringar i smittspårningen gällande hushållskontakter och nära kontakter.

Ett 40-tal personer med misstänkt deltavariant har nu identifierats i Kronoberg. De flesta har enligt smittskyddet koppling till aktiviteter vid campusområdet på universitetet. De misstänkta fallen ska nu bekräftas – samtidigt som regionen trappar upp sin smittspårning.

– Eftersom deltavarianten är mer smittsam är det ännu viktigare att fortsätta följa rekommendationerna för att minska smittspridning, att hålla avstånd, hålla god handhygien och stanna hemma vid minsta symtom, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Snabb process i andra länder

I Storbritannien tog virusvarianten över på bara några veckor. Enligt expertisen ska den vara mer smittsam och sprider sig lättare. Däremot slår den inte ut vaccinplanerna.

– Vaccinet fungerar bra mot deltavarianten om man har fått två doser, säger Hampus Hjorton.

En vaccinerad person betraktas ha ett gott skydd mot deltavarianten två veckor efter den andra vaccindosen.

Inga fall i Kalmar ännu

Enligt uppgift från Region Kalmar län har man fram till onsdagen ännu inga misstänkta eller bekräftade fall av deltavarianten i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet