Peter Nordqvist är generalsekreterare i Hjärtebarnsförbundet

Hjärtebarnsförbundet: ”Situationen är fullständigt ohållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Pernilla Ehrendahl, mamma till Ellie, vägrades att vara hemma med sin dotter med ersättning från Försäkringskassan så reagerar nu Hjärtebarnsföreningen och anser att situationen är både gammalmodig och ohållbar.

Peter Nordqvist, generalsekreterare i påverkansfrågor på Hjärtebarnsförbundet, säger att det är inte helt ovanligt att det blir en konflikt med Försäkringskassan när det gäller frågor som rör just barn med hjärtfel av samma typ som Ellie. Hjärtebarnsförbundet anser att reglerna måste ses över för att föräldrarna ska få möjlighet att vara hemma med sina barn.

Omodern lagstiftning

– Lagstiftningen som den ser ut idag är omodern, speciellt när det går farliga virus som exempelvis RS-viruset som är vanligt just nu, säger han.

Hjärtsjuka Ellie

SVT Nyheter Småland berättade på söndagen om tvååriga Ellie som lider av ett mycket allvarligt hjärtfel. Hon har redan gjort två operationer och i mars väntar den tredje. På grund av det är hon mycket infektionskänslig och föräldrarna behöver därför vara hemma med henne. Men enligt Försäkringskassans regelverk räknas inte Ellie som svårt sjuk just nu.

– Vi kan inte betala ut någon tillfällig föräldrarpenning i förebyggande syfte, sa enhetschef Ulrika Björnberg på Försäkringskassan.

De menar istället att det är kommunens ansvar att se till att det finns en förskola för infektionskänsliga barn.

På vissa platser i landet finns det speciella förskolor där barn som är infektionskänsliga kan få plats. Där tvättas leksakerna med sprit och barn som är snuviga får stanna hemma. Peter Nordqvist är tveksam till nyttan med dessa förskolor.

– Jag vet inte om det är någon bra lösning att samla dem på dagis för infektionskänsliga. Jag förespråkar att barnet är hemma, säger han.

Dragits i långbänk

Hjärtebarnsföreningen har lämnat en skrivelse i frågan till regeringen och Annika Strandhäll som är socialförsäkringsminister. Frågan har nu lämnats vidare och kontakter ska tas i veckan. Peter Nordqvist tycker att frågan länge har dragits i ”långbänk”. Hjärtebarnsföreningen tittar just nu på hur de ska kunna hjälpa Pernilla Ehrendahl och hennes dotter Ellie under tiden fram till det att operationen kan ske.

– Vi skulle kanske kunna hjälpa henne med pengar när samhället inte gör sitt, avslutar Peter Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärtsjuka Ellie

Mer i ämnet