Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carola Johansson, avdelningschef Alvesta kommun säger att hemlösa ska börja få förstahandskontrakt 2024. Foto: Keith Foster/SVT

Det dröjer innan hemlösa får hjälp av nya metoden Bostad först

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt 2023 sjösattes Bostad först – en metod för att hjälpa hemlösa att komma tillbaka till samhället. Socialstyrelsen delade ut bidrag värda 30 miljoner kronor till bland annat sju kommuner i Kalmar och Kronoberg. Men än så länge har effekten uteblivit.

Tidigare har många krav ställts på hemlösa för att få ett hyreskontrakt – till exempel att de ska vara drogfria.

Bostad först är ett relativt nytt koncept med ursprung i New York som bygger på motsatsen – att människor har rätt till en egen bostad och att man behöver ett tryggt boende för att kunna göra något åt sina livsproblem.

Det används framgångsrikt i Finland, där man siktar på att avskaffa hemlösheten helt till år 2027. Sju kommuner i Kronoberg och Kalmar län ansökte om och fick bidrag: Alvesta, Hultsfred, Högsby, Ljungby, Mörbylånga, Uppvidinge och Västervik.

Alvesta fick mest pengar till Bostad först

Alvesta fick det högsta beloppet – 915 900 kronor – och under året har det använts till att föra samman olika aktörer kring projektet.

Det har dock ännu inte lett till att någon hemlös fått ett förstahandskontrakt.

Carola Johansson, avdelningschef IFO på kommunen, säger att hon förstår om det skulle bli kritiska röster över att inget mer konkret har hänt.

– Men så här har politikerna bestämt att vi ska arbeta, säger hon, och fortsätter:

– Vi siktar på att erbjuda hemlösa förstahandskontrakt under 2024.

Trots att inte Bostad först har kommit igång har Alvesta kommun sett en minskning när det gäller antalet hemlösa – ner från 46,3 per 10 000 invånare år 2017 till 10,4 per 10 000 år 2023.

Kommuner som har fått Bostad först-bidrag

  • Alvesta 915 900
  • Hultsfreds 475 473
  • Högsby 400 000
  • Ljungby 465 000
  • Mörbylånga 232 550
  • Uppvidinge 363 400
  • Västervik 682 080

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.