”Det har handlat om att skydda liv”

Publicerad

Landstingsdirektören Martin Myrskog tycker det är bra att det blir en rättslig prövning av fallet med tvångsgipsningar på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Igår lämnade IVO, Inspektionen för vård och omsorg, in en åtalsanmälan mot tre personer i Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjös ledning. Till grund för anmälan låg de uppmärksammade tvångsgipsningarna av flickor med självskadebeteende.

– Vi har bara att invänta hur åklagarmyndigheten hanterar ärendet. Med utgångspunkt för vår verksamhets agerande så har det handlat om att skydda liv, så ur den aspekten tycker vi det är ganska bra att det blir en rättslig prövning, säger Martin Myrskog, landstingsdirektör i Kronoberg.

UG – När portarna slagit igen

Har erat förtroende för de tre åtalsanmälda personerna skadats?

– Nej. Av det enkla skälet att de inte har handlat i ont uppsåt utan har skyddat en patient. Men jag tror debatten är bra för den tjänar till för att hitta var gränserna går och vad vi kan göra för att hjälpa patienter, och det tror jag alla tjänar på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet