Göran Nikolausson Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Digitala musikverktyg gör undervisningen demokratisk

Publicerad

Sedan i höstas pågår det rikstäckande projektet Make Music Matter, med syfte att skolelever ska utveckla musikalisk kreativitet och entreprenörskap, och att låta digitala verktyg demokratisera musikundervisningen.

Runt 300 av landets musiklärare deltar i projektet, som är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Sveriges kommuner och landsting, musiktjänsten Soundtrap och producenten Andreas Karlssons gymnasieskola Academy of Music and Business i Tingsryd.

Tillsammans med popgruppen Ace of Base pågår fram till påsk en nationell remixtävling där musiklärarna vägleder sina elever i att göra omtolkningar av bandets världshits från nittiotalet.

– På det här sättet kan alla elever kan skapa en full produktion utifrån en egen musikalisk idé, tidigare krävdes det att man kunde spela ett instrument. Jag tror att det är väldigt bra för elevernas kreativitet att jobba på det här sättet, säger initiativtagaren och projektledaren Göran Nikolausson, lärare vid Linnéuniversitetets musiklärarutbildning.

Unikt projekt

Inför tävlingen har Ace of Base delat med sig av sina originalsångfiler, vilket Göran Nikolausson ser som helt unikt.

– Jag har aldrig hört talas om att man gjort på det här sättet tidigare. Det är ett nytt sätt att arbeta med musik för att nå en helt ny målgrupp. De här eleverna har säkert aldrig hört Ace of Base på det sätt som vi som levde för 25 år sedan upplevde dem, säger Göran Nikolausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.