Victor Ekman och Kevin Teglas på Kungshögsskolan Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Elever omtolkar Ace of Base-låtar i nationellt musikprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Kungshögsskolan i Ljungby är en av flera skolor i landet som deltar i ett projekt där eleverna får lära sig musikskapande och entreprenörskap med hjälp av digitala verktyg, och av Ace of Bases gamla världshits.

Skolprojektet Make Music Matter går nu in i sin slutfas och tillsammans med popgruppen Ace of Base pågår en nationell tävling där eleverna med hjälp av digitala musikverktyg får göra egna remixer av bandets 25-åriga världshits. När SVT Nyheter Småland besöker Kungshögsskolan i Ljungby har musikskapandet precis satt igång, och kreativiteten flödar innanför musiksalens väggar.

Victor Ekman och Kevin Teglas i nionde klass har stängt in sig i ett avskilt rum för att gå loss på bland annat ett elektroniskt trumset och få fram sin tolkning av ”Happy Nation”.

– Vi har kommit ganska långt på en dag, det är inte så svårt. Vi vill få det att låta mer modernt eftersom det är en gammal låt, berättar Victor Ekman.

– Mer ljud från synth, bas och datorljud. Att vara kreativ och få göra sina egna sounds är det som är kul, säger Kevin Teglas.

Dans fram på tangentborden

Eleverna arbetar både i grupp och individuellt, under ledning av musikläraren Klas Mathiasson.

– Det är en dans framåt på tangentborden med mycket testande. Man kan sitta i sin lilla värld med ett par lurar och gå loss utan att någon står och lyssnar precis hela tiden. Sedan möts man i den världen och får ge feedback, säger Klas Mathiasson.

Alva Sundström, Ebba Falk och Annie Thulin Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Ace of Base lyssnar på alla bidrag

Vid påsk ska tävlingsbidragen ha skickats in till Ace of Base, som kommer att lyssna igenom alla låtar och utse finalisterna. Priset är att få färdigställa sin remix i Cheironstudion i Stockholm, där Denniz Pop producerade Happy Nation, och där flera musikentreprenörer tillsammans har etablerat Sverige i popmusikens absoluta världstopp.

– Att vinna hade varit jättehäftigt, säger Alva Sundström i nian, som tillsammans med sina klasskompisar Ebba Falk och Annie Thulin också valt att tolka ”Happy Nation”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.