Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En del har ingen kunskap om egenvård, säger Gunilla Eriksson, verksamhetschef på Achima Care i Vislanda. Foto: Janerik Henriksson/TT/Diba Dehnad/SVT

Finnar och feber – vårdcentralen i Vislanda om onödig efterfrågan på vård

Uppdaterad
Publicerad

På Achima Cares vårdcentral i Vislanda har andelen personer som söker vård helt i onödan ökat kraftigt i takt med att de digitala kontakterna blivit fler. Och det skriver flera andra vårdcentraler under på runt om i landet, enligt en undersökning av SVT.

Lösnaglar och ögonfransar som ramlat av, myggbett och skoskav – det är exempel på anledningar till varför flera sökt vård till olika vårdcentraler i Sverige. En anledning till att det ökat tros vara att vårdsökningen blivit så lättillgänglig.

– En del har ingen kunskap om egenvård, säger Gunilla Eriksson, verksamhetschef på Achima Care i Vislanda.

Gunilla Eriksson märker en tydlig skillnad sedan hennes vårdcentral digitaliserades. Enligt henne har vårdcentralen både fått mer att göra – men framförallt är det fler personer som söker vård när det inte behövs.

– Folk hör av sig direkt utan att avvakta, som när man fått feber eller är förkyld, säger hon.

Hör henne berätta om situationen – i klippet ovan.

KLIPP: Larmet från sjukvården: Yngre söker hjälp i onödan

Lösnagel som ramlat av, täppt i näsan och ont i ögonen efter gråt. Hör exemplen på ”banala” åkommor som patienter sökt vård för.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lösnagel som ramlat av, täppt i näsan och ont i ögonen efter gråt. Hör exemplen på ”banala” åkommor som patienter sökt vård för. Foto: Andreas Zernell & Marco Nilsson

CITAT UT SVT:S ENKÄT

Vårdcentral i Örebro: “Man söker för mycket lättare symtom. Som exempelvis att man varit förkyld i en dag. Vad ska man göra då?” 

Vårdcentral i Kronoberg: “Många skriver på helgen då de är sjuka, när man sedan kontakter dem har det gått över.” 

Vårdcentral Stockholm: “Så fort vi svarar att de kan avvakta (utifrån det rådgivningsstöd vi använder), accepterar de inte det utan hotar då med att kontakta tex KRY.” 

Vårdcentral i Västmanland: “I dagens samhälle så finns överhuvudtaget inte egenvård i hemmen. Får du snyta dig en gång så bokar du en tid till läkare.” 

Vårdcentral i Uppsala: “Man blir mycket frustrerad på oss när man inte kan få en snabb läkartid för ett enkelt besvär som vi bedömer ska gå över.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.