Eleverna på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö har gjort årets luciatåg helt digitalt. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Skola gör digitalt luciatåg – ska säljas till företag

Uppdaterad
Publicerad

I pandemins spår är det många aktiviteter som har fått ställas in. En av dem är årets luciafirande. Elever vid musikutbildningen på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö spelar in ett luciatåg, som sedan ska säljas till intresserade företag.

Eleverna vid musikutbildningen på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö har under tidigare år ”lussat” på olika ställen. Men i år är det stopp för den typen av firande. Den pågående pandemin har förändrat en av våra största traditioner.

Sara Wåhlin är musiklinjeledare och lärare på skolan. Hon är en av de ansvariga för årets luciatåg.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi sliter med våra musikutbildningar. Pandemin har förändrat mycket. I år har eleverna själva drivit fram ett lite annorlunda luciatåg, normala år brukar de vara ute och ”lussa” på olika äldreboenden och företag. Redan i augusti började vi fundera på hur vi skulle göra i år. Eleverna har övat mycket för att de ska kunna spela in ett digitalt luciatåg. Ett tåg som det sedan ska gå att köpa på nätet och spela upp i en vanlig tv, säger Sara Wåhlin.

Pengarna som skolan får in för sitt ”digitala” luciatåg går uteslutande till skolans verksamhet. Tidigare år har en summa skänkts till välgörande ändamål.

”Måste anstränga sig”

Lucia är ju ofta förknippat med glögg, pepparkakor tända ljus och ett fint luciatåg i rummet. Men i år blev det alltså inte det, en tradition som förvinner. Tbea Westin är lucia i år.

– Man måste väl anstränga sig för att hålla uppe känslan. Man får inte samma kontakt med dem som tittar. Vi är färre i tåget också och det gör skillnad, säger Tbea Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet