• Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av gas har inträffat i FOU-anläggningen i Koskullskulle i Gällivare kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Korna strövar omkring fritt utan tillsyn och letar efter mat i området. Foto: Privat

Nu har djurägaren fångat in hälften av de förrymda korna

Publicerad

Undermåliga stängsel har gjort att ett 20-tal kor i ett litet samhälle i Alvesta kommun kunnat springa omkring helt utan tillsyn. Detta ska ha pågått till och från under flera år. Men nu har djurägaren, på länsstyrelsens inrådan, börjat samla in de äventyrslystna rymlingarna.

Det rör sig om ett 20-tal nötdjur, både tjurar och kvigor, som brutit sig ut från sina hagar och sprungit fritt över ett stort område i de södra delarna av Alvesta kommun. De har bland annat synts springande på bilvägar och i folks trädgårdar. Under måndagen gav sig ägaren ut på jakt för att fånga in korna.

– Hittills har 10 djur samlats in, säger Maria Arfvidsson som är djurskyddssamordnare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Daglig kontakt med djurhållaren

Eftersom djuren är skygga och rör sig över stora områden är de svåra att fånga.

– Just nu har vi daglig kontakt med djurägaren och följer att han gör sitt bästa för att samla in djuren och sen kommer vi att att åka ut på en kontroll och därifrån får vi se hur vi ska agera, säger Maria Arfvidsson.

Kan ställa krav på bättre stängsel

Djurskyddssamordnaren berättar att man på länsstyrelsen inte tagit något beslut angående vilka åtgärder som eventuellt måste vidtas, men att ett krav på bättre stängsel kan bli aktuellt.

– Först och främst ska djuren in bakom stängsel och få tillgång till foder och vatten. Bättre stängsel är en åtgärd som vi har möjlighet att kräva, men vi fattar inget beslut innan vi ser vilket ansvar djurhållaren själv tar, säger hon.

Återkommande problem med lösa kor

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Småland från flera ortsbor ska problemen ha pågått under flera år, men korna har inte sprungit lösa hela tiden. Nuvarande ärende har varit aktuellt sedan i somras och myndigheten har de senaste veckorna fått in uppgifter på att situationen förvärrats.

– Vi var på kontroll för ett par veckor sedan och då var de bakom stängsel. Eftersom de rör sig över så stora områden är det bra om de som ser djuren kontaktar länsstyrelsen direkt och berättar var de finns. Det är svårt att leta i blindo, säger Maria Arfvidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet