Här har de förvildade korna tagit över byn

Uppdaterad
Publicerad

I ett litet samhälle i Alvesta kommun har ett 20-tal nötdjur tagit över. Kor och tjurar som har rymt från sina hagar och springer omkring helt utan tillsyn på bilvägar och i folks trädgårdar. Allt medan ägaren håller sig borta.

– Det är skit. Vi har haft problem med de här korna i flera år och har tröttnat nu, säger en av ortsborna till SVT Nyheter Småland. 

Det rör sig om ett 20-tal kor, kvigor och tjurar som tagit sig ut från sina hagar och springer fritt i skog och mark. Ägaren håller sig borta och byborna är rasande. 

– I förrgår stod de plötsligt på gårdsplanen igen. De är förvildade och sticker så fort en människa närmar sig. Jag har kontaktat polisen men ingenting händer.

Ägaren håller sig borta

Situationen är ett djurskyddsärende hos länsstyrelsen men myndigheten har trots ett flertal kontaktförsök hittills gått bet på att få tag på djurägaren. 

– Det är ett stort problem som gjort att ärendet dragit ut på tiden, säger Stina Frank som är djurskyddshandläggare.

Korna strövar omkring fritt utan tillsyn och letar efter mat i området.

Enligt byborna har problemen funnits i flera år. Länsstyrelsen har haft tidigare djurärenden rörande samma ägare. Nuvarande ärende har varit aktuellt sedan i somras och myndigheten har de senaste veckorna fått in uppgifter på att situationen förvärrats.

Utgör fara för allmänheten

– Djuren kan utsättas för lidande på grund av att de inte har tillgång till mat och vatten. Men de utger också en fara för allmänheten när de är ute på bilvägar till exempel, säger Stina Frank. 

På grund av sekretessen vill inte länsstyrelsen gå in på i detalj hur de kommer att agera i ärendet.

SVT Nyheter Småland har utan framgång försökt nå ägaren till djuren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer