Foto: SVT

Djurrättsaktivister manifesterade utanför Guldfågeln i Mörbylånga

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister från organisationen Save Movement Sverige genomförde under fredagen en manifestation framför Guldfågelns anläggning i Mörbylånga. Syftet var att visa solidaritet med de kycklingar som varje dag dör i slakteriet.

– Vi är här för att uppmärksamma det oerhörda våld som sker innanför dessa väggar varje dag, säger Catherine Rindstig, en av aktivisterna.

Save Movement är en djurrättsorganisation som använder fredliga metoder för att protestera mot det man ser som djurplågeri inom köttindustrin. Bland annat annordnar man så kallade vakor, där man visar sitt stöd för djur på väg till slakt.

– Vi tar farväl av djuren under deras sista färd in till slakteriet, säger Catherine Rindstig.

– Vi respekterar naturligtvis att människor valt att inte äta kött och deras rätt att uttrycka det. Precis som vi hoppas att de respekterar vår verksamhet som vi är stolta över att bedriva, säger Peter Andersson som är vd på Guldfågel.

Kycklingar skållades levande

SVT har tidigare rapporterat om att kycklingar skållats levande på fabriken vid minst fyra tillfällen vilket också lett till åtalsanmälan mot företaget. Veterinärer har även slagit larm om att ovanligt många kycklingar skadas under frakten till slakteriet.

– Vi har gjort tekniska investeringar, ändrat rutiner och extrautbildat personal. Det gjorde vi redan förra sommaren. Sedan dess har det skett en enskild händelse i augusti och sedan inga fler. Så våra åtgärder har haft effekt, säger Peter Andersson.

Har den senaste tidens skriverier i media påverkat den allmänna bilden av ert företag? 

”Vi har gjort flera åtgärder”

– Svårt att säga. Det är klart att det inte är positivt att omnämnas så som vi har gjort. Men man ska ha i minnet att detta är enskilda händelser, och att vi har gjort flera åtgärder, säger Peter Andersson.

Ni har tidigare medgett att ni har gjort fel, men hur ställer ni er till eventuella brottsmisstankar? 

– Vi avvaktar att åklagaren ska höra av sig. Vi tar ställning till det, när de hör av sig, säger Peter Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet