En man dog efter en arbetsplatsolycka utanför Kalmar på tisdagen. Foto: Bertil Ericson/TT

Dog efter fall trots hjälm

Uppdaterad
Publicerad

Den 65-årige man som dog efter en arbetsplatsolycka på tisdagen hade mest troligt hjälm på sig, men i övrigt är detaljerna kring olyckan oklara. Nu startar NCC, mannens arbetsgivare, en utredning av hur olyckan gått till parallellt med de utredningar som polisen och Arbetsmiljöverket genomför.

Mannen, som var född 1952, höll på med ett takarbete på en skola i Halltorp i närheten av Kalmar när han föll från cirka fem meters höjd ner i en betongplatta. Olyckan ska nu utredas av hans arbetsgivare NCC, polisen och Arbetsmiljöverket. Henrik Landelius, som är Sverigechef på NCC Building säger att de uppgifter han fått tyder på att mannen hade hjälm på sig.

Krav på hakrem

– Vi har alltid krav på att alla ska ha hjälm med hakrem på sig och det ska han ha haft, men fallet var så högt att det tyvärr gick väldigt illa i alla fall, säger han till SVT Nyheter Småland.

Om mannen hade sele på sig eller om han jobbade på ställningar som ska vara så säkra att selar inte behövs är däremot oklart.

– Den typen av detaljer kommer utredningen att visa, säger Henrik Landelius.

Startar en egen utredning

NCC startar nu en egen utredning av vad som hänt. Även Arbetsmiljöverket och polisen utreder arbetsplatsolyckor. Men Henrik Landelius säger att han tror att företagets utredning kommer att vara klar före myndigheternas.

– Men hur snabbt den kan starta beror på hur tidigt vi kan prata med vittnen och andra anställda. Just nu har vi vår krisorganisation i gång för både våra anställda, mannens anhöriga och för de anställda hos våra underentreprenörer som var på plats när olyckan inträffade.

Krisorganisation på plats

Under morgonen har NCC i Kalmar hållit en samling för sina anställda, och under eftermiddagen kommer de att återsamlas.

– Då kommer det att finnas professionell hjälp på plats för de som önskar det, säger Henrik Landelius.

Fall vanligaste dödsorsaken på byggen

Mellan 2012 och 2016 var fall den vanligaste anledningen till dödsfall inom svensk byggverksamhet. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket som SVT Nyheter Småland tagit del av.

Anmälda arbetsplatsolyckor med dödlig utgång inom byggverksamhet 2012-2015:

Fall från höjd: 12

Förlorad kontroll över transportmedel: 9

Fallande föremål, uppifrån: 5

Övrigt: 11

Statistiken omfattar enbart den svenska arbetskraften. Utländska arbetare ingår i sitt hemlands statistik. Det handlar heller inte om att olyckan inträffat på en byggarbetsplats. Statistiken utgår från branschtillhörighet för det arbetsställe där den drabbade är anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.