Dom mot polisbefälet: Frias i två av tre fall

Uppdaterad
Publicerad

Polisbefälet i Växjö som åtalades för att ha sexuellt ofredat flera kvinnliga kollegor döms i ett fall, men frias från två andra fall av sexuellt ofredande. Tingsrätten anser inte att de uttalanden som befälet gjort mot kvinnliga kollegor var brottsliga.

Det som polisbefälet, en 52-årig man, döms för är ett fall av sexuellt ofredande mot en poliskollega som han tog på brösten under en lek på en personalfest. För detta döms han att betala 80 dagsböter, totalt 12 800 kronor samt 5000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Frias för uttalanden

Han frias däremot från åtalet som gäller två uttalanden han gjort till två kvinnliga kollegor. Under polisens julfest 2018 ska han ha sagt ”Ska vi gå hem och knulla nu eller” till en kvinnlig kollega, och en annan kollega har anmält honom för att ha sagt ”fy fan vad jag längtat efter att få se det här” och stirrat på hennes bröst när hon ammade sin dotter vid en privat tillställning.

Det åtalade befälet har under rättegången förnekat brott, men har också sagt att han inte har skäl att misstro kvinnornas uppgifter om att han sagt det som de påstår. Tingsrätten anser därför det klarlagt att befälet fällt uttalandena. Trots detta döms han inte:

”Även om uttalandena varit olämpliga och klandervärda så har uttalandena inte passerat gränsen för vad som kan anses falla inom det kriminaliserade området” skriver tingsrätten i domen.

Får sannolikt behålla jobbet

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare uttalat sig angående mannens anställning och sagt att han sannolikt kommer att kunna behålla jobbet om han endast döms för en av de tre åtalade gärningarna, vilket alltså är resultatet av dagens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.