Polisens presstalesperson Robert Loeffel bland de beslagtagna cannabisplantorna. Foto: Polisen

Tysk turist hittade knarkfabrik i Småland – ”trädgårdsmästaren” döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En tysk turist skulle hämta sin gamla cykel i huset – istället hittade han en cannabisodling. Nu döms ytterligare en man i 30-årsåldern för grovt narkotikabrott.

Cannabisodlingen som upptäcktes av den tyska turisten var i en källare i en villa i Skruv, Lessebo kommun, och bestod av 488 växande plantor. När polisen gjorde tillslag hittade man odlingscheman, belysnings- och bevattningssystem och en säck med skördade blomställningar.

I huset hittades också ett falskt körkort som sades tillhöra en amerikansk diplomat.

Men en DNA-träff pekade mot den nu dömda 30-åringen, som misstänks haft rollen som ”trädgårdsmästare”.

Industriell tillverkning

Den dömde mannen har erkänt att han jobbat med cannabisodlingen men ansåg inte att han skulle straffas, eftersom han från början inte har förstått att odlingen skulle vara olaglig. Dessutom ska han haft en underordnad roll i organisationen som skötte odlingen.

Växjö tingsrätt skriver att odlingen rör sig om en i det närmaste industriell framställning av narkotika. Mannen döms därför för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och utvisning.

Tidigare har en annan man dömts till 3,5 års fängelse för medverkan i samma brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.