– Detta är en världssport. Jag tror inte byråkraterna som instiftade lagen vet vad de har ställt till med, säger Tobias Awadis som är en av utövarna i Småland.
Med hjälp av VR-glasögonen får utövaren en så kallad first person view, och ser hur drönaren far fram i näst intill realtid. I Växjöklubben finns ett 20-tal utövare som tränar regelbundet. Tobias Awadis bedömer att han fram till nu har lagt cirka 15-20 timmar i veckan på sporten. Men nu är det slut.
– Det är som att de drog undan mattan för oss. Vi kan lika väl lägga ner allt i en låda, konstaterar han.
Går inte att överklaga
Domen i högsta förvaltningsrätten går inte att överklaga. Den innebär att alla drönare med kamera räknas som övervakningskameror, och ska man använda dem på platser där allmänheten har tillträde så krävs ett tillstånd.
Enligt länsstyrelsen i Kalmar och Kronoberg som SVT pratat med, är lagen tydlig med att syftet med övervakningen måste vara olycks- eller brottsförebyggande arbete.
Påverkar många
Domen kommer också påverka många företag som nu specialiserat sig på att fotografera med hjälp av drönare. Och för sporten drone racing i Sverige är detta nu nästan att betrakta som en dödsstöt säger Tobias Awadis.
– Sverige framstår som ett skräckexempel. Jag förstår att lagen ska skydda mot övervakning. Men de borde ha kunnat göra undantag, tycker han.