Skrikabon Josefine Johansson Hamnede har fortfarande fysiska och psykiska men från olyckan på väg 646 som skedde veckan innan 58-åringen körde ihjäl två personer. Foto: Kaisa Andersson/Privat

”Domen känns som ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Bland byborna i Skrika utanför Fliseryd anses fredagens dom som alldeles för lindrig. Josefine Johansson Hamnede blev själv påkörd av 58-åringen bara en vecka innan dödsolyckan, när han körde rakt ut på vägen från en sidoväg.

– Domen känns som ett skämt. Han kan inte betala tillbaka det han utsatt folk för och kan aldrig sona för de brott han begått. Han borde dömas för mord, säger Josefine Johansson Hamnede.

Hon bor utanför Skrika, precis intill den plats där två människor förlorade livet efter en våldsam frontalkrock i slutet av juni.

Dödsolyckan i Fliseryd

Bara en vecka innan den tragiska olyckan var hon själv inblandad i en olycka på samma väg, bara ett par hundra meter bort. Även då var det 58-åringen som satt bakom ratten.

”Lycklig att jag lever”

58-åringen körde då rätt ut från en mindre väg ut på väg 646, och Josefine hade ingen chans att hinna väja trots att hon tvärbromsade. På fredagen dömdes 58-åringen för vårdlöshet i trafik, som ansvarig för att ha orsakat även denna olycka och även för smitning från olycksplatsen.

LÄS MER: Fem års fängelse för dödsolyckan i Skrika

Josefine fick föras till sjukhuset efter olyckan och har haft armen i gips fram tills i måndags. Hon har fortfarande ont i nacken och huvudvärk, och psykiska men efter händelsen. Hon blir rädd och skärrad vid hastiga inbromsningar, berättar hon.

– Men jag hade en jäkla tur. Det hade kunnat vara jag som dog. Så det är klart att jag är lycklig att jag får leva och se mina barn växa upp, säger hon.

Välkänd i området

Både hon och en annan granne till olycksplatsen som SVT Nyheter Småland pratat med är fortsatt kritiska till att inget gjordes för att stoppa 58-åringen. Han är välkänd i området, och har setts köra vårdslöst många gånger på samma väg.

Tingsrätten dömde honom på fredagen för 14 fall av olovlig körning, och fyra fall av drograttfyllerier, varav två räknas som grova.

– Jag vet att polisen har begränsade resurser, men polisen på högre ort och regeringen borde göra så att man kan fånga upp en sådan här person direkt, innan någon dör, säger Josefine Johansson Hamnede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Fliseryd

Mer i ämnet