På olycksplatsen utanför Skrika ligger fortfarande ljus och blommor kvar från anhöriga och vänner till de omkomna. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Fem års fängelse för dödsolyckan i Skrika

Uppdaterad
Publicerad
På fredagen kom domen mot den 58-åring som orsakade en dödsolycka utanför Fliseryd där två människor miste livet.
Mannen döms till fem års fängelse för vållande till annans död och ett stort antal andra brott.

Åklagaren yrkade på sammanlagt fem års fängelse för 58-åringen för de brott han åtalas för och det var också det som Kalmar tingsrätt dömde ut på fredagen.

Utöver dödsolyckan utanför Fliseryd, där två personer omkom, döms även 58-åringen för 14 fall av olovlig körning, nio fall av narkotikabrott, fyra fall av rattfylleri och för att ha orsakat ytterligare två trafikolyckor och smitit vid ett tillfälle.

Tidigare dömd

Tingsrätten har beaktat att mannen tidigare har dömts för liknande brottslighet när straffets längd bestämts, skriver man i ett pressmeddelande.

Han döms också att betala skadestånd på över 600.000 kronor till de efterlevande.

58-åringen åtalades även för att ha hotat en polisman med kniv i centrala Kalmar, något han frikänns från.

Väckt debatt

Målet i Kalmar tingsrätt har varit mycket uppmärksammat då det väckt debatt om straffen för återfallsförbrytare i trafiken.

Bland annat har riksåklagaren Anders Perklev uttryckt att lagen gällande rattfylleri och olovlig körning borde skärpas, så att de bilister som åker fast ska kunna frihetsberövas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan i Fliseryd

Mer i ämnet