Växjö domkyrka har sytt upp dopklänningar till större barn. Foto: SVT

Kyrkan jobbar ifatt dopskulden – med extra stora klänningar

Uppdaterad
Publicerad

Många dop blev inställda eller uppskjutna under pandemin men nu när restriktionerna har lättat är det många familjer som vill döpa sina barn.

– Vi har förberett inför detta och sytt upp dopklänningar till lite äldre, större barn, säger Åsa Ingvert som är pastoralchef i Växjö domkyrka.

Under pandemin har bara små grupper fått samlas och i samband med det har många dop satts på paus. Nu när de nya restriktionerna tillåter upp till 300 personer att bänka sig i kyrkan för att fira gudtjänst är det många dop som bokas igen.

Svenska kyrkan i både Växjö, Kalmar och Jönköping har fått tillsätta fler doptider för att möta efterfrågan men på vissa dagar och i vissa kyrkor kan det dröja innan man får en tid.

– Det kan vara fullbokat på just de önskemålen som man har. Om själva dopet är viktigast så hittar vi lösningar, säger Åsa Ingvert.

Större barn som döps

Eftersom många familjer har väntat länge med att döpa sina barn är barnen självklart större, och församlingarnas dopklänningar för små. I Växjö domkyrka har man sytt upp nya dopklänningar som passar barn i ett- eller tvåårsåldern.

– Det är våra anställda, tillsammans med frivilliga, som har sytt dem och utformat dem för att de ska vara enkla för ett lite större barn som vill använda dem.

Se klippet för att höra Åsa Ingvert berätta mer om hur man fått anpassa sig till de stora barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.