Charlotte Åkerlinds hus i Kalmar. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Drömhuset blev en mardröm – åtta års kamp mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan hittade Charlotte Åkerlind i Kalmar sitt drömhus. Ett hus från 1700-talet i närheten av Kalmar slott. Men drömmen förvandlades snabbt till en mardröm som fortfarande pågår.

Hon hade bara bott där i tre veckor när problemen började. Det första var att källaren fylldes med 80 centimeter avloppsvatten.

– Det var på julafton, när jag hade släkt och vänner här, säger hon.

Efter det startade en åtta år lång kamp mot Kalmar kommun. Striden handlar om vems fel det är att hennes hus är vattenskadat. Charlotte Åkerlind har upprepade gånger kontaktat Kalmar kommun för att de ska åtgärda dagvattenledningarna runt hennes hus.

– Varje gång det regnar så rinner det in här i mitt hus. Jag har fått så mycket förstört på grund av regnvatten, säger hon.

”Först rasade kakelugnen”

Charlotte går runt i sitt hus och visar på sprickor och sättningar i huset.

– Det fylls på vatten underifrån och huset har blivit så skadat. Först så rasade kakelugnen, sen rasade köksinredningen och min köksfläkt.

Husets gamla fönster är nerplockade och står på vänt uppställda inne i huset. Runt husets ytterfasad är en del av panelen nerplockad. Under långa perioder har hon inte kunnat bo i huset på grund av fukt och skador.

Har du som fastighetsägare verkligen gjort allt det som du ska göra för ditt hus?

– Jag har haft Anticimex här som säger att jag gjort allt jag kan. Jag har haft representanter för Växjö kommun här, som säger att jag gjort allt jag kan göra. Det är vattnet som måste bort, säger Charlotte Åkerlind.

Utredning visar på brister

Problemen med fukt och vatten är ännu inte löst för Charlotte Åkerlind. Tidigare i år beslutade Kalmar kommun att låta Växjö kommun utreda var felet finns och vilka åtgärder som måste göras. Av den utredningen framkommer att det finns brister i Kalmar kommuns vattenledningsnät och att ansvaret för att åtgärda bristerna ligger på kommunen.

Kalmar kommun har nu beslutat att återställa markområdet till vårdat skick, samt göra en dagvattenutredning för delar av Gamla stan i Kalmar.

När tror du att hon kommer att kunna bo i sitt hus igen?

– Det ska inte jag uttala mig om, för jag är inte expert på sådant. Men åtgärderna vi gör, de gör vi skyndsamt, säger Johan Persson (S) kommunalråd i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer