Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dahn Andersson har deltagit i sökandet av en häst i Oskarshamn. Foto: Rikard Berglin

Drönarpiloter söker försvunna människor och djur

Uppdaterad
Publicerad

När en människa eller ett djur försvinner kan en god överblick göra skillnaden mellan liv och död. Nu organiserar sig frivilliga drönarpiloter över hela landet för att leta efter saknade.

– Vi letar efter försvunna människor och djur – i stort sett alla djur förutom katter. De är för små för att se, berättar Dahn Andersson.

Dahn bor i Blomstermåla och är medlem i föreningen Svenska Räddningsdrönare, som organiserar frivilliga drönarentusiaster över hela landet. När någon efterlyser en person eller djur på föreningens sajt så skickas ett meddelande ut till de närmsta drönarpiloterna så att de kan börja delta i sökandet.

Piloter över hela landet

–  Vi har piloter ända från söder till norr. Den enda platsen där vi inte har så många är norra Norrland. Annars har vi piloter över hela landet – cirka 1000 stycken, säger Dahn Andersson.

Själv har han hittills bara deltagit i sökandet efter en försvunnen häst i Oskarshamn. Men drönare har redan använts för att lokalisera försvunna människor i Sverige. Nyligen hittades en försvunnen person i vattnet utanför Värmdö av en drönare. Tyvärr var det den gången för sent för att rädda personens liv.

Svenska räddningsdrönare samarbetar med både Missing People och FIKK. De tar bara uppdrag och eftersöker personer där polisen kontaktats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer