Foto: Carl Carlert

Drunkningslarm: Två personer kantrade med kanot

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 14 tyska turister i 20-årsåldern var ute på en nattlig färd med sina kanoter på sjön Åsnen när ett åskoväder drog in med kraftig vind. Två av dem hamnade i vattnet.

Det var vid tio över tre under natten mot måndagen som SOS-Alarm tog emot ett samtal om ett misstänkt drunkningstillbud vid sjön Åsene. Det rådde frisk vind under ett åskoväder.

Vinden orsakade kraftiga vågor vilket ledde till att två av de fjorton turisterna kantrade med sina kanoter.

– Tolv av personerna lyckades ta sig in till en liten ö för att söka skydd. Det många inte vet är att vågorna kan bli meterhöga på sjön Åsnen när det är kraftig vind, säger Hans Fransson som är insatsledare vid Värends räddningstjänst.

De två kanotisterna lyckades dock ta sig in mot land på egen hand. Räddningstjänsten anlände till ön vid fyratiden under tidig måndagsmorgon. Samtliga av kanotisterna var nerkylda men vid gott mod.

– Inga personer behövdes föras till sjukhus i samband med olyckan, de två som hamnade i vattnet fick hjälp att värma sig av ambulanspersonalen, säger Hans Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.