Djursdala skola drar i gång en hejarramsa för att heja på klasskompisarna Linnea Vellet och Torsten Bergman som tävlar i Vi i femman. Foto: Johan Signert/Sveriges radio

Eleverna räddade skolan och tog sig till Vi i femman

Publicerad

För eleverna på Djursdala skola i Vimmerby kommun är kvällens deltagande i kvartfinalen i Vi i femman en dubbel vinst – oavsett resultat.

Det är bara ett par år sedan skolan var uträknad och hotades av nerläggning. Ett förslag som tog eleverna hårt.

Fyrfemman på Djursdala skola har fått kämpa för sin skola förr.

–  Det var väldigt jobbigt under den tiden, man ville ju att skolan skulle vara kvar. Det var svårt att inte tänka på något annat. Det var ju vår skola liksom, säger Agnes Karlsson.

Hon går i femman i fyrfemman på Djursdala skola. Och när SVT Småland besöker klassen på torsdagsförmiddagen står det matematik på schemat. Eleverna skriver, räknat och suddar och räknar igen.

”De sa att vi inte lärde oss tillräckligt här på skolan”

Kvällens tävling i P4 Kalmar ligger ännu några timmar bort, men finns med i tankarna ändå.

– Att komma med var ju så klart att knäppa dem på näsan som sa att vi inte lärde oss tillräckligt här på skolan, och sen nu att vi kom med och inte de andra skolorna är det väldigt viktigt, säger Agnes Karlsson.

Och orsaken till klassens framgång tror Neema Fredriksson beror på att alla har kämpat.

– Jag tror att alla verkligen har velat visa att vi klarar det här och vi ska inte behöva bli hotade igen,  säger hon.

Djursdala skola blev kvar efter en folkomröstning bland kommuninvånarna i Vimmerby.

Vana att kämpa

För kämpat har eleverna gjort, under tiden som skolan var nerläggningshotad demonstrerade de för sin skola, de skrev lappar och satte upp, de bakade bullar och sålde och gjorde sitt yttersta för att skolan skulle bli kvar. Och en folkomröstning senare blev det också så.

– Lite var det nog det att vi kämpade för skolan och sen att alla föräldrar de röstade på att den skulle vara kvar, säger Elsa Karlsson, elev i årskurs fem på Djursdala skola i Vimmerby kommun.

Vi i femman

Visa

Uppdatering: Det var Åbyskolan som vann kvartsfinalen mot Djursdala under torsdagen och därmed tog sig till semifinal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet