Nedläggningshotade skolorna i Vimmerby räddas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagkvällen beslutade majoriteten i Vimmerby kommun att inte lägga ned de hotade landsbygdsskolorna.

Folkomröstningen gav en mycket tydlig signal om att Vimmerbyborna vill ha kvar landsbygdsskolorna. I söndags sa över 80 procent nej till kommunledningens förslag om att lägga ner skolorna i Gullringen, Djursdala samt förskolan i Pelarne.

– Vi går på vad folket har sagt med sina röster, nu kommer vi sätta oss ned med oppositionen för att ta del av deras förslag. Vi har ju fortfarande en fortsatt allvarlig ekonomisk situation, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Hur mycket pengar saknar ni?

Vi har gjort en budgetering och vi saknar 6,5 miljoner kronor per årsbasis för att driva skolorna. Nu ska vi se över barn- och utbildningsnämndens budget om vi kan få loss några pengar, säger Helen Nilsson.

Under onsdagskvällen hade drygt 35 deltagare från den styrande majoriteten samlats under tre timmars samtal. Alla ska ha enhälligt varit överens om att följa resultatet av folkomröstningen.

Under torsdagen samlas kommunstyrelsen för att ta upp frågan om skolornas framtid. Mötet med oppositionen kommer att genomföras senare under veckan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet