Trafikplaneringschefen Per-Olof Löfberg ser en problematik i att det till sommaren väntas bli ännu fler elsparkcyklar på gatorna i Växjö. Foto: SVT

Dubbelt så många elsparkcyklar till Växjö: ”Problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten placerade det norska företaget Ryde ut ett hundratal elsparkcyklar i Växjö, mot kommunens vilja. Till sommaren ska antalet dubblas.

Nu när snön ligger tät över Växjö plockas elsparkcyklarna bort av företaget, men bara tillfälligt. 

– Det är bara av säkerhetsskäl. De förvaras på vårt lager i Växjö och kommer att komma tillbaka igen så fort vädret tillåter det, säger en anställd på Ryde i Växjö. 

Ska bli dubbelt så många 

Efter en del underhåll inne på lagret under vintern kommer elsparkcyklarna alltså åter att synas på gatorna. Till sommaren väntas även antalet öka. 

– Just nu har vi 500-600 elsparkcyklar i Växjö. Till sommaren ska det bli dubbelt så många, berättar den anställde. 

“Problematiskt” 

Den planerade tillökningen var inget kommunen kände till. 

– Det är problematiskt. Jag var inte medveten om den här informationen och det var inget som företaget adresserade för en månad sedan när vi hade ett möte med dem, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef Växjö kommun.

Nu planerar kommunen för ett nytt möte med aktören där ambitionen är att få fram någon form av överenskommelse för hur elsparkcyklarna ska hanteras framöver. 

– Utmaningarna är desamma, oavsett om det är 500 eller 1000 elsparkcyklar. Men utmaningarna blir mer frekvent förekommande. Det är bland annat att de är felparkerade, står i vägen på trottoarer och att de slängs på grönytor där vi ska klippa gräs, säger Per-Olof Löfberg.

SE MER: Beslagtagna elsparkcyklar hamnar på skroten i Växjö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.